MODUL: PEMPROSESAN KEK DAN BISKUT

Assalamualaikum..

Modul Pemprosesan Kek dan Biskut terbahagi kepada dua Topik iaitu Kek dan Biskut.


Topik 1: Pemprosesan Kek

Di dalam pemprosesan kek, terdapat beberapa subtopik yang akan dipelajari iaitu:-
  1. Asas Pemprosesan Kek dan Hiasan Kek
  2. Pemprosesan Kek Gulung (Swiss Roll)
  3. Pemprosesan Muffin
  4. Pemprosesan Kek Chiffon
  5. Pemprosesan Kek Span
  6. Pemprosesan Kek Mentega
  7. Pemprosesan Kek Buah
  8. Pemprosesan Kek Keju
  9. Pemprosesan Kek Tiramisu
  10. Pemprosesan Kek Coklat
  11. Pemprosesan Rolled Out Frosting (Sugar Paste, Fondant Dan Marzipan)

Topik 2: Pemprosesan Biskut

Di dalam pemprosesan biskut, terdapat beberapa subtopik yang akan dipelajari iaitu:-
  1. Asas Pemprosesan Biskut
  2. Pemprosesan Biskut Coklat Cip
  3. Pemprosesan Biskut Mama Carries
  4. Pemprosesan Biskut Tart Nanas
  5. Pemprosesan Biskut Shortbread

Bagi rujukan dan persediaan sebelum kelas, boleh rujuk nota di sini bagi Topik Asas Pemprosesan Kek dan Hiasan Kek SILA KLIK

Asas Pemprosesan Kek dan Hiasan Kek

Pemprosesan Kek - Bahan Mentah

DAN

Pemprosesan Kek - Hiasan Kek



Amali 1 : Pemprosesan Kek Gulung (Swiss Roll)


Topik hari ini ialah penghasilan swiss roll atau kek gulung.

SILA KLIK Nota Pemprosesan Kek Gulung untuk download nota.

Apa yang ingin dikongsikan hari ini ialah penghasilan fancy roll cake atau kek gulung bercorak. Kek gulung bercorak ini sangat menarik untuk dijadikan sebagai doorgift semasa majlis perkahwinan atau majlis keraian yang lain. Mari sama-sama lihat resepi di bawah. Selamat mencuba!

* Nota ini dihasilkan menggunakan Padlet dan Jing

** Untuk berinteraksi dengan saya melalui Padlet SILA KLIK Swissroll

** Sebagai rujukan tambahan anda boleh melayari video ini SILA KLIK
Contoh Pemprosesan Swissroll




Amali 2: Pemprosesan Kek Keju (Cheesecake)

Topik yang seterusnya ialah Pemprosesan Kek Keju.

Sebagai rujukan SILA KLIK Nota Pemprosesan Kek Keju.

Video di bawah boleh dirujuk untuk pemahaman yang lebih lanjut mengenai pemprosesan Kek Keju.

SILA KLIK Kaedah Pemprosesan Kek Keju

No comments:

Post a Comment